Borok

Az általam kostólt borok értékelése, és egy kis háttértörténet

Friss topikok

  • angela1221: Hasznos könyv borászoknak: 80 kérdés a borról - Kezdőknek és haladóknak Szerző: Pierre Casamayor ... (2010.11.22. 08:40) Borkészítés
  • Niterider: Nagy kar, h. nem irod ezt tovabb. Mi az oka ennek? (2008.11.26. 12:58) Szőlőfajták
  • David: Tetszik a dolog. Engedelmeddel felhasznalok eztazt a borkostolokon. Bizonyara meg visszanezek ide. (2007.03.29. 12:34) Borkultúra

2007.03.21. 18:31 Davy Jones

Borkultúra

A borfogyasztás kúltúrájáról egy pár szót ejtenék:

Talán ennél jobb idézettel nem is kezdhetném a borivás művészetét:

Egy francia gourmand a borivás művészetéről beszélt a walesi hercegnek.
„A nagy bornál nézzük annak játékát a pohárban, beleheljük illatát, és azután...
Megisszuk! - vágott közbe a herceg.
Nem, herceg - folytatta a gourmand - előbb beszélünk róla.”
(Grimod de la Reyniere)

Meg kell adni a módját. Ahhoz, hogy kellően értékeljünk egy bort, minél többet kell tudnunk róla.
„A bornak ágyat kell vetni” - hangzik a régi mondás.

A kulturált borfogyasztás általában étkezéshez kapcsolódik, a bor zamata is így érvényesül a legjobban. Ha nem főétkezéshez kapcsolódik a borivás, akkor is ajánlatos megalapozni: mogyoróval, mandulával, gesztenyével, sajttal...

A bort kortyonként, lassan érdemes fogyasztani.

 „Az igazán értő kortyolgatva issza a borát, mert ahányszor csak szünetet tart, ugyanannyi gyönyörűséget érez, mint amennyit akkor érzett volna, ha egy hajtásra kiüríti poharát.” - írja Brillat-Savarin.


„JÓ BOR, JÓ EGÉSZSÉG” , tartja a mondás

A magyar borok közül a somlói és a tokaji is szerepel a gyógyszerkönyvekben. A patikákban ma is láthatók olyan régi porcelán tégelyek, melyeken olvasható a nevük. A bor gyógyító hatásáról már az ókorban könyveket írtak. Használták sebkezelésre, fejfájás ellen, gyomor-bajok gyógyítására. Hippokratész, az orvostudományok atyja is hasznosnak ítélte, és ajánlotta. A középkorban a bor volt a legfőbb fertőtlenítő szer. Kolostorokban és kórházakban mindig tartottak bor erre a célra. Mátyás király füveskönyvében leírt kúrák szerint a bort gyógyfüvekkel együtt alkalmazták. A XVII. században Erdélyben megjelent Pax corporis (Pápai Páriz Ferenc munkája) is gyógynövény-kivonattal - csipkebogyó, zsálya, ánizs, rozmaring, bodza stb. - készített bort ajánl. A tokaji bor vérképző és erőnlét fenntartó hatását külföldön is felismerték. Daniel Fischer német orvos 1732-ben megjelent tanulmánya a „De terra medicinali Tokayensi” címet viseli. Pasteur, a mikrobiológia megalapozója a bort a legegészségesebb italnak tartotta. Az orvosok a mai napig ajánlják a borfogyasztást, többek között emésztést serkentő, vizelethajtó hatása, valamint ásványi só tartalma miatt. A polifenolok baktericid hatása régóta ismert. Újabban - elsősorban - a vörösborok érrendszeri megbetegedések megelőzésében betöltött szerepéről jelennek meg orvosi közlemények. Nem hagyhatjuk említés nélkül a bor lélekre kifejtett pozitív hatását sem, ezt példázza számos irodalmi és zenei alkotás.

A bor jótékony hatásai

A bor könnyen asszimilálható anyagokat tartalmaz: cukrokat, savakat, glicerint, cserzőanyagot, észtereket, aldehideket, fehérjéket, aminosavakat, vitaminokat, sókat.

A borban lévő szőlőcukor energiaforrásként lehet hasznos. A savak - borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav - segédkeznek az emésztésben, főleg a szénhidrátok és a zsírok lebontásában. A tanninok nyálkahártyát összehúzó hatásúak, csökkentik a fokozott bélműkö-dést. A bor vitaminokat: A-provitamint, B-vitaminokat, C-vitamint, valamint nyomelemeket: vasat, kalciumot stb. tartalmaz. A glicerintartalom javítja a szervezet zsír- és nitrogénháztartását. A bor táplálék-kiegészítőnek is tekinthető, mivel 1 liter 10 fokos bor 3000 kJ-t tartalmaz.

„SINE BACCHO FRIGET VENUS" - "BOR NÉLKÜL FÁZIK VÉNUSZ”

Id. Plinius megállapítása szerint a bor révén az ember lett az egyetlen állat, mely akkor is iszik, ha nem szomjas. Hogy miért iszik? Mert a bornak nemcsak íze, illata és szesztartalma van, hanem szelleme is.
A bor múzsa, s - Galilei szerint - a fény és a humor keveréke.


 

„AKI A BORBÓL CSÚFOT ŰZ, AZZAL A BOR IS AZT TESZI”

Én ezzel az idézettel zárnám első fejezetemet.

Legközelebb a borok bírálatával és szervírozásával foglalkozom


Davy Jones



1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://davyjonesbora.blog.hu/api/trackback/id/tr8749304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David · http://belepesdijtalankilepesbizonytalan.blogspot.com/ 2007.03.29. 12:34:41

Tetszik a dolog. Engedelmeddel felhasznalok eztazt a borkostolokon.
Bizonyara meg visszanezek ide.
süti beállítások módosítása